Korydallos, Κορυδαλλός, Μαγαζιά, Πολιτισμός, Αγγελίες, ο μεγαλύτερος οδηγός Πόλης

Ποδηλατο(κο)ρυδαλλός!

Οι οδηγοί και οι πεζοί που «ανέβαιναν» Κυριακάτικα (18/03) την Ταξιαρχών έβλεπαν να περνούν από μπροστά τους δεκάδες ποδηλάτες με κατεύθυνση την πλατεία Ελευθερίας. Κάτι που δεν θα φάνταζε περίεργο εάν ο δείκτης του ρολογιού τους αυτό το πρωινό δεν έδειχνε κοντά στις εννέα και μισή. «Μα πού πάνε όλοι αυτοί πρωινιάτικα;», θα αναρωτήθηκαν σίγουρα πολλοί από αυτούς για την ασυνήθιστη αυτή κινητικότητα. Ωστόσο, όσοι από αυτούς συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, θα πήραν την απάντησή τους, μια και σε εκείνο το σημείο είχε οριστεί η αφετηρία της πρώτης ποδηλατικής γιορτής της πόλης μας. Μιας γιορτής που συνδιοργάνωσε ο Δήμος από κοινού με τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Κρόνος» και η οποία αν μη τι άλλο ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους με την μαζικότητα και την επιτυχία της.

Τόσο οι δεκάδες αθλητές όλων των κατηγοριών που συμμετείχαν στον 1ο Ποδηλατικό Αγώνα Δρόμου Circuit Κορυδαλλού, όσο και όλοι εμείς οι υπόλοιποι… ερασιτέχνες που προτιμήσαμε να περάσουμε το κυριακάτικο μας πρωινό ποδηλατώντας χαλαρά στην μίνι διαδρομή, αποδείξαμε μέσα από την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή πως η ανάγκη να τοποθετηθούν οι… δύο ρόδες δίπλα στα άλλα θέματα της δημοτικής ατζέντα, είναι επιτακτική. Είτε με στολές και full extra εξάρτηση, είτε φορώντας απλά το χαμόγελό τους, οι ποδηλάτες απέδειξαν ότι ο Έλληνας μπορεί να χωρέσει ανάμεσα στο κλασικό κυριακάτικο του τρίπτυχο «Εκκλησία-Εκδρομή-Γήπεδο», και το Ποδήλατο. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τελικά, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι φίλοι του πεταλιού που κατέφθασαν από αρκετές διαφορετικές γωνιές της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, ενίσχυσαν με την παρουσία τους την ανάπτυξη της ποδηλατικής κουλτούρας σε ένα δήμο που ούτως ή άλλως φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητά της εδώ και καιρό (σσ. ας μην ξεχνάμε πως ο Κορυδαλλός διαθέτει ήδη μια ποδηλατολωρίδα, η επέκταση της οποίας και η τήρηση της κυκλοφορίας στην οποία, ωστόσο, οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο επανεξέτασης).

Η ποδηλατική ημέρα, λοιπόν, δεν ήταν καθόλου φειδωλή. Χαλαρή ποδηλατική πορεία τριών χιλιομέτρων αλλά και μια σειρά από αγώνες δρόμου που κάλυπτε κάθε ηλικία και των δύο φύλων, κράτησαν τον κόσμο στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου για περισσότερες από τρεις ώρες. Μάλιστα, ο ζήλος στους αγώνες ήταν τέτοιος που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξε ακόμη και σε πτώσεις (αχ αυτή η καταραμένη η στροφή!). Όπως και να έχει, το εκτεταμένο χειροκρότημα του κόσμου κάθε φορά που ο πεσμένος αναβάτης επανερχόταν στο ποδήλατό του, μας υπενθύμιζε συνειρμικά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδρούμε απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις των ημερών μας. Λίγο πριν το κλείσιμο της ημέρας, έλαβε χώρα η βράβευση των νικητών των επιμέρους κατηγοριών των αγώνων δρόμου, αλλά και μία κλήρωση που έδωσε την χαρά σε τρεις από τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοβόλτα να φύγουν με ένα ποδήλατο… extra! Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου όταν οι διοργανωτές σήμαναν τη λήξη της εκδήλωσης, αποτέλεσε την καλύτερη ένδειξη επιδοκιμασίας της όλης πρωτοβουλίας. Και του χρόνου (και του παραχρόνου, κοκ…)

ΥΓ: Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στην εκδήλωση των «Ποδηλατών Κορυδαλλού». Της νεοσύστατης αυτής ποδηλατικής ομάδας που με σημείο συνάντησης την πλατεία Ελευθερίας και με ατού την παρεΐστικη της διάθεση, διοργανώνει τις Τρίτες στις 9:30 μ.μ ομαδικές ποδηλατάδες προς πάσα κατεύθυνση.

photos: Ζαννής Στυλιανός