Korydallos, Κορυδαλλός, Μαγαζιά, Πολιτισμός, Αγγελίες, ο μεγαλύτερος οδηγός Πόλης

Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού ΒότσαλοΒρήκαμε στο διαδίκτυο το Βότσαλο, δίκτυο αλληλέγγυας ή αλλιώς ανταλλακτικής οικονομίας. Η ανταλλακτική οικονομία είναι και η πρώτη μορφή οικονομικής αλληλεπίδρασης χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που στις πρώτες κοινωνίες ο ένας αντάλλασσε προϊόντα με άλλους χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου ανταλλακτικού μέσου όπως είναι το χρήμα.

Στην Αργεντινή της πτώχευσης, της προηγούμενης δεκαετίας, είδαμε την εισαγωγή σε μεγάλη κλίμακα τέτοιων δικτύων που ήρθαν να καλύψουν το κενό της έλλειψης χρήματος.

Στην Ελλάδα της κρίσης έχουν ήδη πάρει ζωή πολλά τέτοια δίκτυα μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας σε πολλές πόλεις ανά την χώρα. Είδαμε με θετικό βλέμμα την ύπαρξη μιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας και στη πόλη μας. Όλα δείχνουν πως θα βαθύνει και άλλο η κρίση και πως μορφές αυτοοργάνωσης μπορούν να περιορίσουν λίγο τη πίεση και να κινητοποιήσουν το κόσμο σε δράση. Μετά από επικοινωνία με τους ανθρώπους που τρέχουν το δίκτυο επισυνάπτουμε παρακάτω τις πληροφορίες που μας έδωσαν...

Στη χώρα μας οι αχρήματες ανταλλαγές αποτελούν εδώ και χρόνια καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους αφού ήδη μέχρι στιγμής λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα περίπου 29 δίκτυα τα οποία όλο και αυξάνονται.
Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού Βότσαλο, είναι μια κοινότητα ανθρώπων, που στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, αξιοποιεί τη διαθέσιμη τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα "Δίκτυο Ανταλλαγών". Μέσω του δικτύου αυτού, διευκολύνονται οι  φιλικές ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του στον Κορυδαλλό και στις γύρω περιοχές.
Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  του Δικτύου Ανταλλαγών Κορυδαλλού:
1) Η δυνατότητα καταχώρισης αγγελιών για ό,τι μπορεί κάποιος να προσφέρει ή για ό,τι μπορεί να έχει ανάγκη
π.χ. χρειάζεστε μαθήματα αγγλικών, φύλαξη για τα παιδιά σας ή την επισκευή του αυτοκινήτου σας; Γράφεστε στο δίκτυο και καταχωρείτε την αγγελία σας (μέσω διαδικτύου ή από κοντά στα σημεία εγγραφών και ανταλλαγών) ή αναζητάτε αυτό που θέλετε στις αγγελίες των άλλων μελών.
Προσφέρετε χειροποίητα αρτοσκευάσματα, ράβετε ή βάφετε σπίτια; Έχετε αντικείμενα που δε χρησιμοποιείτε εσείς ενώ θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλον;             Δημοσιεύστε τις προσφορές σας που σίγουρα κάποιοι χρειάζονται και αποκτήστε κάτι άλλο που χρειάζεστε εσείς!
Και 2) Η εναλλακτική μονάδα "Βότσαλο" την οποία χρησιμοποιούμε ως ανταλλακτικό μέσο.
Η μονάδα χρησιμοποιείται προαιρετικά καθώς υπάρχει και η δυνατότητα προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών χωρίς τη χρήσή της.  
Μέλος μπορεί να γίνει κάποιος με μια απλή διαδικασία μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση votsalo.org ή αν δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο με παρουσία του  στο σημείο ενεργοποίησης μελών.
Κάθε μέλος μας μπορεί να λαμβάνει "Βότσαλα" για όσα προφέρει και να δίνει επίσης "Βότσαλα" για όσα έχει ανάγκη. Το σύστημα είναι αξιόπιστο και διαφανές: όλα τα μέλη ξεκινούν από μηδέν μονάδες και μπορούν να κινηθούν μεταξύ καθορισμένων, από τις συνελεύσεις των μελών, ορίων αρνητικού και θετικού υπολοίπου από -150 μέχρι +300.

Οι αποφάσεις για τα  τρέχοντα θέματα του δικτύου παίρνονται με εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις της συντονιστικής ομάδας, ενώ  για θέματα που αφορούν τη μορφή του δικτύου πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα η γενική συνέλευση των μελών του.
Όλες οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οριζοντιότητα και  συναίνεση.

Οι σκοποί του δικτύου είναι οι εξής:
-Να καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών των μελών του.
-Να  προωθήσει την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.
-Να προβάλει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής  και να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μία νέα κοινωνία  όπου οι σχέσεις θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία, την προσφορά, την ανταλλαγή, την ισότητα. Μια κοινωνία ανθρώπινη!
-Να συμβάλει στην επανεξέταση και τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων που λειτουργούσε η έως τώρα οικονομία, κανόνες που δημιούργησαν αποξένωση, άκρατο καταναλωτισμό, αδιέξοδα  και σκόπιμη συσσώρευση χρέους.
-Να προκύψουν πρωτοβουλίες που θα προάγουν το κοινό όφελος και τις αξίες του δικτύου.

Τα μέλη αυτού του δικτύου ξεκίνησαν έχοντας συνειδητοποιήσει πως τα  όνειρά μας μπορούμε να τα κάνουμε πράξη , αν προσπαθήσουμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε σ' αυτόν τον κόσμο.

Blog: votsalo.org
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Αρχική Αρθρογραφία Κορυδαλλός Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού Βότσαλο